Koelinstallatie voor M. Slagter en Zn

M. Slagter

M. Slagter en Zn is al meer dan 3 generaties actief in de teelt van bloemkool en andere groenten. Daarnaast zijn ze een specialist in het broeien van irissen en dan met name de Iris Blue Magic. Samen met het nevenbedrijf in Zuid-Spanje telen ze totaal 280 hectare bloemkool.

Koelinstallatie voor bloemkool

Van Kempen Koudetechniek heeft de opdracht gekregen voor de bouw van een volledige centrale ammoniak installatie voor het inkoelen en bewaren van bloemkool in 3 grote koelcellen van elk 315m². De koelcellen zijn ook geschikt voor opslag van verpakte leliebollen. Ondanks de lange terugverdientijd heeft M. Slagter toch gekozen voor het natuurlijke koudemiddel ammoniak.

Het totaal te installeren koelvermogen is 242 kW middels een NH3-pompsysteem waarop 12 dubbelzijdig uitblazende koelers werden aangesloten. Bij deze installatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de afvalwarmte van de koelinstallatie. De ontdooiing van de koelers geschiedt middels heetgas ontdooiing en daarnaast is er een buffervat in de machinekamer gemonteerd voor opwarmen van water waarmee het bedrijfspand verwarmd  kan worden. In de cellen wordt de CO2-concentratie continu gemeten en indien noodzakelijk zal de celventilatie worden aangestuurd.

De installatie wordt volledig automatisch bestuurd met de revolutionaire software VK-Dynamics.

 

Realisatie: 2015
Menu